/Mindful met je baby
Mindful met je baby 2020-08-19T11:24:55+00:00

Mindful met je baby

“Even een moment van rust tijdens het drukke en best spannende nieuwe mama-leven.(…) Het is heel fijn om af en toe even bewust de ‘zorg-bril’ af te zetten en echt even heel bewust te observeren wat ze aan het doen is en me in haar te verplaatsen. Dit maakt me rustig en dolgelukkig.” Moeder

“Als je een stukje rust mist in het ouderschap en het vaak als een opgave ziet om thuis te zijn met de kinderen, dan kan Daphne daar bij helpen om dit op een andere manier te benaderen en er weer van te leren genieten.
Ik denk dat het voor iedere ouder heel waardevol is om met een frisse blik te leren kijken naar je kind!” (Moeder van tweeling 8 maanden)
*

De training geef ik samen met Eva Potharst, zij heeft de methodiek ontwikkeld!

Voor wie?

Voor ouders met een baby of dreumes in de leeftijd van 0 tot 1,5 jaar. Als je als ouder meer vanuit het hier en nu wilt genieten van je ouderschap, en je in het dagelijkse leven mogelijk regelmatig stress of psychische klachten ervaart. Mocht je een kindje hebben waarbij moeilijkheden zijn zoals veel huilen en slecht slapen kan ‘Mindful met je baby’ ook uitkomst bieden.

 

Opbouw van de training

Tijdens de training beginnen met een sessie zonder aanwezigheid van de kindjes om je te laten kennismaken met mindfulness.
Vanaf de tweede sessie zijn de kindjes aanwezig. Je leert dan meteen de mindfulness vaardigheden toe te passen in het contact met je kindje.
In sessie 5 gaan we de diepte in en oefenen we met zelfcompassie, die keer zijn de kindjes afwezig.

De training bestaat 8 groepsbijeenkomsten van 2 uur per week.
Tijdens de training is er een extra trainer bij die de kindjes in de gaten houdt tijdens de meditaties.

Weten wanneer je kunt starten?
Check hier de praktische informatie.

Oefeningen die aan bod komen in de training:

– meditaties, kijkmeditaties en lichaamsgerichte oefeningen
– oefeningen gericht op het omgaan met stress
– oefeningen gericht op het contact maken met je kindje
– ervaringen uitwisselen met andere deelnemers
– voor thuis krijg je oefeningen en opdrachten mee zodat je het geleerde
kunt toepassen in je dagelijkse leven.

Doelstelling

Met de komst van een kindje verandert er een hoop in je leven. In de ‘Mindful met je baby’ training leer je op een kalme en onbevooroordeelde manier voor je kindje te zorgen. Je leert opmerkzaam te zijn voor de signalen die je kindje afgeeft en daar sensitief op in te spelen.

Het biedt ook praktische handvaten in hoe je om kunt gaan met de stress waar je als verse ouder(s) mee te maken krijgt. Als ouder leg je de lat vaak hoog en is het soms lastig om aandacht voor jezelf te hebben. In de training leer je dan ook vriendelijkheid en compassie richting jezelf, je kindje en je omgeving te brengen.

Mijn ervaring

Wauw wat is het prachtig om zo’n kleintje te krijgen! Maar o wat word ik soms op de proef gesteld als moeder :). Met een moeilijke slaper, veel bij mama willen zijn, een spannende kraamweek en zo nog heel wat meer momenten. Op de moeilijke momenten helpt mindfulness mij om aanwezig te zijn met hoe het is op dat moment en te vertrouwen op dat ook dit voorbij gaat. Op de mooie momenten ben ik echt aanwezig en kan ik heel bewust genieten van mijn zoontje zijn lachjes, geluidjes en gezichtsuitdrukkingen.

Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek naar ‘Mindful met je baby’ wijst uit dat er een betere kwaliteit van leven ervaren wordt en er een afname is van opvoedingsstress. Er is een toename van compassie richting zichzelf en mindfulness vaardigheden worden in toenemende mate verweven in het dagelijkse leven en de zorg voor het kindje. Tevens zijn er (indien vooraf aanwezig) minder klachten zijn van angst en depressie bij de moeders*. Na de training gaven moeders aan dat het gedrag en temperament van hun kindjes als gemakkelijker werd ervaren dan voor de training.

* Tot nu is er alleen onderzoek gedaan onder moeders met hun baby. In deze training zijn vaders juist ook van harte welkom!

Wanneer?

In september, februari en mei starten de trainingen.

Klik hier voor de verdere praktisch informatie over data en tijden.

Vergoeding:

Neem je deel aan de training in samenwerking met UvA Minds dan wordt de training vergoed door de gemeente indien jij psychische problemen ervaart of je kindje veel huilt, slecht slaapt of eet.

Op maat

Heb jij voldoende vriendinnen/vrienden met een kindje tussen de 0-18 maanden en willen jullie met elkaar een groep starten? Dat kan!
Tevens bied ik de training ook individueel aan.

Aanvullende mogelijkheden

Hoe mooi het ouderschap ook is, het brengt vaak een hoop onzekerheid met zich mee. Sommige dilemma’s van voor het ouderschap zijn als sneeuw voor de zon verdwenen maar daar zijn wellicht een hoop andere voor in de plaats gekomen.
Als jij vragen hebt rondom het ouderschap, (borst)voeding, ritme, huilen en slapen kan het fijn zijn om deze met een professional te bespreken. Vanwege mijn jarenlange ervaring als jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau bied ik jou graag extra ondersteuning aan als je die behoefte hebt. Het is mogelijk om voorafgaand, tijdens of los van de training een afspraak te maken.

Kosten: € 25 per half uur bij een telefonische sessie, € 30 per half uur in de praktijk, €37,50 per half uur op locatie in Amsterdam.

Heb je vragen of interesse stuur dan een mailtje of bel!

Klik hier voor het contactformulier.