Mindful parenting training voor meer rust en balans in je gezin

Wat is Mindful Parenting?

Een 8-weekse aandachttraining specifiek ontwikkeld voor ouders.
De training omvat naast reguliere mindfulness oefeningen vele (praktische)oefeningen die jou als ouder kunnen ondersteunen in het trainen van aandachtig ouderschap.
Het basisconcept van mindfulness: ‘doelbewust aandacht geven, zonder oordeel, in het huidige moment’ loopt als rode draad door de training. 

Door middel van praktische oefeningen en uitleg over de theorie leer je hoe je op een andere manier om kunt gaan met dagelijkse opvoedstress en grenzen. Automatische (opvoed)patronen zul je gaandeweg makkelijker herkennen. Je traint om meer vanuit het hier en nu te leven, met een frisse blik naar je kind, jezelf en je ouderschap te kijken en meer te genieten van de kleine dingen.

Het ouderschap kan gepaard gaan met uiteenlopende emoties van vreugde en dankbaarheid tot verdriet, schuld en onmacht. Met verschillende meditaties en zelfcompassie-oefeningen leer je hoe je om kunt gaan met lastige emoties en gevoelens.

Jouw kind groeit elke dag, net als jij!
In deze training staat jouw groeiproces in het geven van bewuste aandacht aan je kind(eren), jezelf en de mensen om je heen centraal.

Welke thema’s komen o.a. aan bod?

– Automatische opvoedpatronen
– Opvoeden met een beginnersgeest
– Responsief versus reactief opvoeden
– Hoe zorg je voor jezelf in het ouderschap
– Omgaan met grenzen en conflicten

Onderdelen van de training:

– Meditaties
– Begeleide aandachts-, concentratie- en visualisatie oefeningen
– Oefeningen voor (zelf-)compassie
– Loopmeditaties
– Mindful bewegen
– Uitleg over de theoretische achtergrond
– Uitwisseling van ervaringen

Wetenschappelijk onderbouwd

Mindful parenting blijkt, op basis van wetenschappelijk onderzoek, onder andere effectief te zijn in het verminderen van (opvoed)stress. Ouders reageren na de training minder vanuit automatische reactie patronen op het kind. Er wordt een versterkte ouder-kind relatie ervaren na deelname. Daarnaast verbetert de opvoeding in het algemeen en het gezamenlijke ouderschap. Tevens draagt de training bij aan het vergroten van het gevoel van energie, levenslust en geluk en aan de mogelijkheid te ontspannen.

Meer lezen over de effectiviteit van de training klik dan hier.

Voor welke ouders?

Mindful Parenting is voor iedereen die ondanks de hectiek van alle dag wil genieten van het ouderschap. Wanneer stress je regelmatig in de greep heeft, je veel ballen in de lucht moet houden en jij naast de zorg voor anderen weinig toe komt aan ruimte voor jezelf, biedt Mindful Parenting uitkomst.

Je bent in elke fase van de opvoeding welkom! Dus of je kinderen jong of al wat ouder zijn dat maakt niet uit.

Tevens goed om te weten: ervaring met mindfulness is niet nodig! Mocht je al wel ervaring hebben en bijvoorbeeld de reguliere 8-weekse mindfulness training gevolgd hebben dan werkt deze training verdiepend.

Ook is er nu de training ‘Mindful met je baby’ en ‘Mindful met je peuter’

Klik hier voor de praktisch informatie over de kosten, data en tijden.

Meditatiedag

Tijdens de training is het waardevol om deel te nemen aan de meditatiedag, voor verdieping in je beoefening
en te ervaren wat stilte met je doet. Op deze dag wordt er niet gesproken door de deelnemers.
Verschillende (begeleide) meditaties worden afgewisseld met mindful bewegen en lopen.